Posługa sakramentalna oraz posługa słowa

Jest to sprawa priorytetowa dla życia chrześcijańskiego w parafii. W naszej parafii posługę sakramentalną pełni trzech księży, którzy codziennie sprawują sakramenty: Eucharystię i sakrament pojednania, chrzczą, namaszczają chorych, błogosławią małżeństwa i prowadzą pogrzeby (Eucharystia jest sprawowana w kościele w Błaszkach, w Brończynie, w Domaniewie i w kaplicy u sióstr Obliczanek). Kapłani ci głoszą słowo Boże nie tylko w niedziele, ale i w dni powszednie, w czasie tzw. Mszy zbiorowych (środy i piątki), podczas Rorat i Gorzkich Żali, na pogrzebach i ślubach. Nasi księża katechizują też młodzież (w Gimnazjum i Liceum). W posłudze słowa kapłani są wspierani przez trzy siostry zakonne i trzy świeckie katechetki, które katechizują i ewangelizują dzieci i młodzież w ramach lekcji religii, w szkołach znajdujących się w parafii. W ramach głoszenia słowa Bożego została wprowadzona pięć lat temu w naszej parafii systematyczna katecheza dorosłych, czytana przed każdą Mszą niedzielną, aby poszerzać wśród wiernych znajomość nauki Kościoła zawartej w Katechizmie Kościoła Katolickiego.
Szczególnie ważną i ciągle owocną formą głoszenia Słowa Bożego są rekolekcje parafialne i szkolne oraz odpusty parafialne. W trzecim tygodniu Wielkiego Postu 2014 r. przeżywaliśmy - po raz szósty w tej parafii - rekolekcje szkolne (dla gimnazjalistów i licealistów), które przebiegały zarówno w gmachu szkolnym jak i w kościele. Rekolekcje te prowadził ks. Artur Godnarski ze wspólnotą „Tymoteusz" z diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej. Rekolekcje zaś wielkopostne dla naszych parafian i dla uczniów szkół podstawowych z terenu naszej parafii w V tygodniu Wielkiego Postu prowadził O. Celestyn – bernardyn z Warty.
31 maja przeżywaliśmy w parafii wizytację kanoniczną ks. biskupa ordynariusza. Ksiądz biskup odwiedził świątynie naszej parafii, spotkał się z różnymi grupami i wspólnotami, nawiedził cmentarz, sprawdził księgi parafialne oraz udzielił sakramentu bierzmowania młodzieży naszej parafii.
26 lipca, jak co roku, odbył się odpust parafialny ku czci św. Anny. Liturgii przewodniczył i Słowo Boże w czasie tego odpustu głosił, pracujący przed laty w Błaszkach, a aktualnie jako kanclerz Kurii Kaliskiej- ks. dr Zbigniew Cieślak. Od 14 do 18 grudnia odbyły się rekolekcje adwentowe, które prowadził ks. kan. Jan Ludwiczak, dyrektor biblioteki seminaryjnej w Kaliszu.
Każdego roku po wakacjach (przez pięć poszczególnych niedziel) są prowadzone w naszej parafii katechezy przedmałżeńskie dla młodzieży i narzeczonych. Katechezy te prowadzi ks. proboszcz Jerzy Mikołajewski. W parafii naszej znajduje się też „Poradnia Życia Rodzinnego", w której Doradca Życia Rodzinnego – Teresa Szczepańska z Kokoszek, udziela raz w tygodniu nauk z zakresu poradnictwa rodzinnego osobom przygotowującym się do zawarcia sakramentu małżeństwa. Raz w miesiącu są spotkania przygotowujące do I Komunii św., które prowadzi ks. proboszcz. Na spotkaniach tych gromadzą się dzieci przygotowujące się do I komunii św. i ich rodzice. Chorzy i cierpiący są największym skarbem Kościoła dlatego sześć lat temu wprowadziliśmy comiesięczne odwiedziny chorych z posługą sakramentalną, w czasie których chorzy mogą się wyspowiadać, przyjąć Komunię św. czy sakrament chorych oraz porozmawiać z duszpasterzem. Zachęcamy nadal, aby zgłaszać chorych parafian do comiesięcznych odwiedzin sakramentalnych, by w ten sposób zapewnić sakramentalnie chorym parafianom stałą łączność z Chrystusem ich Zbawcą. Kolejną formą głoszenia słowa bożego jest, co dwa tygodnie rozprowadzamy w naszej parafii, w ilości 130 egz., dwutygodnik naszej Diecezji „Opiekun", powołany do istnienia dekretem biskupa kaliskiego w 1998 r. Chce on informować o bieżących wydarzeniach religijno – duszpasterskich z życia Kościoła, zwłaszcza Diecezjalnego oraz formować chrześcijańskie postawy czytelników. Bardzo prosimy o nabywanie i czytanie tego pisma. Innym sposobem słownego przekazu prawdy bożej oraz informacji o życiu i działalności w parafii jest internetowa strona parafialna – www.parafiablaszki.pl . Internetową stronę naszej parafii prowadzi Łukasz Pawlak z Chrzanowic. Bardzo mu za to jesteśmy wdzięczni. Na stronie tej można, między innymi, na bieżąco śledzić aktualności z życia parafii: ogłoszenia parafialne i intencje mszalne. Bardzo zachęcamy, zwłaszcza ludzi młodych do korzystania z tego parafialnego medium ewangelizacyjnego i informacyjnego.

MODLITWA
Z głoszeniem słowa Bożego bardzo ściśle łączy się modlitwa, która w istocie jest słuchaniem Bożego słowa. Poza codzienną Mszą św. są w naszej parafii jeszcze inne formy modlitwy dostępne dla wszystkich wiernych. W każdy czwartek o g. 19.00, odbywa się godzinna eucharystyczna adoracja Pana, na której co tydzień gromadzi się kilkadziesiąt osób, a w piątki o g. 19.00 jest adoracja dla młodzieży. Zapraszamy wszystkich na te cotygodniowe adoracje. W maju codziennie wieczorem zarówno w kościele, jak i przy krzyżach i figurach przydrożnych, są nabożeństwa majowe gromadzące wciąż wiernych różnego wieku. Przez cały październik, każdego dnia po Mszy wieczornej odbywa się modlitwa różańcowa z licznym udziałem dzieci, młodzieży i dorosłych. W Adwencie każdego dnia wieczorem wierni gromadzą się dość licznie ma Mszach św. Roratnich.

Ważnym dla nas wszystkich wydarzeniem religijnym i patriotycznym była kanonizacja naszego rodaka – Jana Pawła II, dnia 27 kwietnia 2014 r.
Przeżyciem modlitewnym był jednodniowy wyjazd, zaraz po Wielkanocy, jednym autokarem ks. Piotra Gąsiorka z maturzystami na Jasną Górę oraz wyjazd z młodzieżą naszej parafii na ogólnopolskie spotkanie młodych do Lednicy 8 czerwca. Kolejne doświadczenie to tygodniowe wczasorekolekcje z dziećmi i młodzieżą w Chłapowie – nad morzem w dniach 28.07 – 3.08.2014 r. Brało w nich udział ok. 100 osób. Odpowiedzialnym za wczasorekolekcje był ks. proboszcz. Inne doświadczenie modlitwy to piesza pielgrzymka z Błaszek na Jasną Górę w dniach od 9 – 15 sierpnia br. Za organizację pielgrzymki byli odpowiedzialni księża naszej parafii, a kierownikiem pielgrzymki był ks. Piotr Gąsiorek. W pielgrzymce tej brało udział 70 osób z parafii i z dekanatu. Kolejne doświadczenie modlitewne to jednodniowa piesza pielgrzymka do sanktuarium w Charłupi Małej dnia 8 września br., w której brało udział ponad 100 osób.
W parafii naszej istnieje 5 Kół Żywego Różańca, w których ok. 100 osób modli się codziennie na Różańcu. Z inicjatywy Koła Przyjaciół Radia Maryja od wakacji 2011 r. co miesiąc (w drugie środy miesiąca) jest w naszym kościele parafialnym organizowane tzw. Jeryho Różańcowe, czyli całodzienna modlitwa różańcowa w int. naszej Ojczyzny.

Po Nawiedzeniu w kościele parafialnym (22/23 X. 2010) obrazu Matki Bożej częstochowskiej obraz ten wyruszył w pielgrzymkę po rodzinach całej parafii. Jedną dobę każda rodzina gromadzi się na czuwaniu modlitewnym przed Obrazem w swoim domu. Obraz po nawiedzeniu danej miejscowości jest uroczyście przekazywany w kościele następnej miejscowości. Aktualnie Obraz znajduje się w Błaszkach na ul. Sieradzkiej. Po zakończeniu peregrynacji, latem tego roku, Obraz ten spocznie w świeżo wyremontowanej kaplicy cmentarnej.

Od maja do października każdego 13 dnia danego miesiąca po wieczornej Mszy św. odbywają się maryjne procesje różańcowe wokół kościoła z figurą Matki Bożej Fatimskiej. W pozostałe miesiące roku w pierwsze soboty miesiąca po Mszy wieczornej odbywają się również modlitewne nabożeństwa fatimskie. Co tydzień w środy i w piątki przed Mszą wieczorną ma miejsce wspólna modlitwa kapłana z wiernymi przed obrazem Jezusa Miłosiernego i Matki Bożej Nieustającej Pomocy. Często też po Mszach św. grupa osób modli się koronką do Bożego Miłosierdzia. We wrześniu 2009 r. wprowadziliśmy odmawianie po każdej Mszy św. modlitwy egzorcyzmu do św. Michała Archanioła zatwierdzonej przez papieża Leona XIII. Ponadto każdego dnia, przez cały rok, drzwi wejściowe do kościoła są otwarte i w każdej chwili każdy może wejść do świątyni na indywidualną modlitwę. Zachęcamy do tej modlitwy wszystkich wiernych nie tylko w kościele, ale również w domach i innych miejscach pobytu. Jesteśmy bardzo wdzięczni za codzienną modlitwę Siostrom Obliczankom, które z racji swego powołania całe swoje życie poświęcają szczególnie modlitwie i na tę modlitwę bardzo liczymy.

Wspólnoty w parafii

W parafii naszej funkcjonują różne grupy i wspólnoty religijne.

1.Eucharystyczny Ruch Młodych . Członkowie tego Ruchu mają swoje cykliczne spotkania z S. Rafaelą, która jest opiekunką tego ruchu w naszej parafii. Zachęcamy inne dzieci szkół podstawowych do wstąpienia i korzystania z tej wartościowej formy chrześcijańskiej formacji, jaką jest ERM.

2.Od 2011 r. mamy w naszej parafii wspólnotę Podwórkowych Kółek Różańcowych, której członkowie zobowiązują się do codziennej modlitwy różańcowej. Na dzień dzisiejszy grupa liczy ok. 100 dzieci. Opiekunką grupy jest S. Ola, która prowadzi też regularne spotkania formacyjne z tą wspólnotą dzieci.

3. W naszej parafii jest grupa ponad 30 ministrantów usługujących do Mszy św. w każdą niedzielę oraz w niektóre dni powszednie. Opiekunem grupy ministrantów jest ks. wikariusz Rafał Hącia, który też organizuje z ministrantami różne wyjazdy w ciągu roku.

4.Od 1995 r. istnieje w naszej parafii Koło Przyjaciół Radia Maryja. Przewodniczącą Koła jest Jadwiga Żubrowska z Kokoszek, a opiekunem duchowym ks. Rafał Hącia. Grupa ta ze swoim opiekunem bierze, co jakiś czas, udział w ogólnopolskich, pierwszo czwartkowych spotkaniach „Radia Maryja" w bazylice św. Józefa w Kaliszu.

5. Od wielu już lat w parafii naszej istnieje wspólnota 5 Róż różańcowych, z których każda liczy po 20 osób.

5. Inną grupą osób funkcjonującą w parafii jest chór parafialny „Harfa", który wznowił swą działalność w 2001 r, z inicjatywy poprzedniego proboszcza, ks. prałata Ryszarda Tuzina, wraz z podejmującym pracę na stanowisku organisty, dyrygenta – Mariuszem Walczakiem.

6. Kolejne grupy muzyczne w parafii to kilkuosobowa młodzieżowa schola muzyczna, grająca i śpiewająca w naszym kościele oraz dziecięcy zespół muzyczny prowadzony przez siostrę Olę, śpiewający w naszym kościele zwłaszcza podczas „Mszy dziecięcych".

7.Kolejną wspólnotą formacyjną jest Droga Neokatechumenalna, licząca ok. 25 osób, której członkowie wraz z proboszczem spotykają się regularnie(2 razy w tygodniu) na Liturgii Słowa oraz na wspólnej Eucharystii).

8.Zarówno Prawo Kanoniczne jak i Synod Diecezji Kaliskiej nakazuje ustanowić w każdej parafii Parafialną Radę do spraw ekonomicznych oraz Parafialną Radę Duszpasterską. W pierwszym roku mojego pasterzowania w Błaszkach te Rady zaczęły istnieć. W skład obydwóch Rad wchodzi ponad 30 osób. Ostatnim dokonaniem Rady był rodzinny festyn parafialny zorganizowany29 czerwca 2014 r. oraz kwestowanie 1 listopada na cmentarzu, na rzecz remontu kaplicy cmentarnej. Składamy serdeczne podziękowanie wszystkim Radnym za dotychczasową działalność i współpracę z proboszczem na rzecz dobra naszej parafii.

9.Jeszcze inną wspólnotą powstałą w naszej parafii jest zaistniałe w listopadzie 2013 r. Apostolstwo pomocy duszom czyśćcowym (APDC). Wspólnota powstała po spotkaniu z S. Anną Czajkowską ze Zgromadzenia Sióstr Wspomożycielek Dusz Czyśćcowych. Członkowie tej wspólnoty co miesiąc spotykają się na Mszy św. za zmarłych i codziennie za zmarłych się modlą. Do wspólnoty tej należy ok. 40 osób.

10.W minionym roku powstała w Błaszkach wspólnota „Domowego Kościoła", czyli tzw. „Krąg Rodzin", do którego, na razie, należy kilka małżeństw. Spotkania formacyjne tej wspólnoty odbywają się raz w miesiącu. Opiekunem duchowym wspólnoty jest ks. Piotr Gąsiorek. Małżeństwa, które także byłyby zainteresowane tą formacją prosimy o kontakt z księżmi tej parafii.
Na koniec, gdy mowa o wspólnotach, to wspomnieć też trzeba o styczniowej wizycie duszpasterskiej zwanej kolędą, w czasie której my kapłani zanosimy błogosławieństwo Boże naszym parafianom, poznajemy się z nimi bliżej i budujemy w raz z nimi parafialną wspólnotę wiary. Również codzienne spotkania z parafianami w kancelarii parafialnej są okazją do budowania takiej wspólnoty.

Dzieła charytatywne

Kościół żyje i rozwija się: słowem Bożym, Łaską sakramentów, które sprawuje oraz posługą ubogim (Caritas). Podstawowym miejscem posługi charytatywnej w Kościele jest parafia. Synod kaliski zobowiązuje wszystkie parafie do powołania w nich zespołu charytatywnego, który pod przewodnictwem proboszcza jest odpowiedzialny za rozeznawanie osób potrzebujących i koordynowanie działań charytatywnych na terenie parafii. Zespół taki został w naszej parafii powołany do istnienia jesienią 2008 r. Nasza parafia pod koniec 2008 r. zawarła umowę z Caritas Diecezji Kaliskiej na przekazywanie gotowych artykułów spożywczych w ramach programu „dostarczanie żywności najuboższej ludności" (PEAD). Uprawnione do korzystania z tych darów są 123 rodziny, czyli 315 osób z naszej parafii. W dostarczeniu darów z centrali Caritas z Kalisza do siedziby Caritas w Błaszkach pomagają nam dysponujący większymi środkami transportu państwo Henryka i Andrzej Biernat z Błaszek oraz pan Mateusz Meler z Adamek. Rozprowadzaniem darów zajmują się członkowie parafialnego zespołu charytatywnego: Teresa Szczepańska i Elżbieta Drobnik.

Innym dziełem miłości jest podejmowana przez niektóre osoby z naszej parafii modlitewna adopcjadzieci poczętych, nienarodzonych a zagrożonych w swoim istnieniu oraz modlitewno-finansowa adopcja na odległość np. biednych dzieci z Afryki czy z Syberii.

Ciekawe dzieło dobroczynne zainicjowały już w 2003 r. Siostry Wynagrodzicielki Najświętszego Oblicza w Błaszkach – jest to tzw. „Drzewko miłości". Ludzie dobrej woli mogą w czasie Adwentu wziąć z tego drzewka „papierowe serduszko", przygotować dla zapisanego na nim dziecka prezent i później złożyć go pod choinką w kościele jako miłą niespodziankę świąteczną dla danego dziecka. Dzieciom te prezenty przekazują nasze Siostry Obliczanki. W 2014 roku zebrano 117 takich prezentów.

W październiku, z inicjatywy Caritas Diecezji Kaliskiej, zorganizowaliśmy w parafii akcję pod nazwą: „Butów oddawanie – pozytywne działanie". W ramach tej akcji zebraliśmy pokaźną ilość zużytego obuwia, które zostało przekazane do siedziby Caritas w Kaliszu.

Natomiast w listopadzie nasza parafia włączyła się aktywnie w inną jeszcze dobroczynną Akcję, prowadzoną przez Stowarzyszenie Kirche In Not, mianowicie w zbiórkę elektrośmieci na rzecz pomocy ubogim krajom „trzeciego świata". Zebraliśmy w ten sposób cały kontener zużytego sprzętu. Za elektrośmieci i za pomoc w ich zbiórce wszystkim, a zwłaszcza sołtysom i Radnym Parafialnym serdecznie dziękujemy.

Przez kilka niedziel grudnia młodzież błaszkowska, po Mszach sw. rozprowadzała, wykonane przez siebie ozdoby świąteczne, z których dochód, w wysokości 1500 zł., będzie przeznaczony na wyjazd młodzieży z ks. Piotrem na wczasorekolekcje w góry, w lutym br.

Dobra kościelne

Kościół ma prawo posiadać dobra doczesne dla zorganizowania i sprawowania kultu Bożego, dla zapewnienia godziwego utrzymania duchowieństwa oraz pracowników kościelnych, a także dla prowadzenia dzieł apostolatu i miłości, zwłaszcza wobec biednych. Wierni mają prawo przekazywać dobra doczesne na korzyść Kościoła. Mają także obowiązek zaradzania potrzebom Kościoła wynikający z V przykazania kościelnego. W tym miejscu pragnę zaznaczyć, że wśród pracowników kościelnych na stanowisku organisty od 2001 r. jest zatrudniony P. Mariusz Walczak z Brzeźnia, a kościelnym i grabarzem od 2002 r. jest P. Paweł Królak z Błaszek. Pracownicy ci są ubezpieczeni przez naszą parafię. Zarówno za posługę jak i za dobrą współpracę panu Mariuszowi i panu Pawłowi serdecznie dziękujemy.

Dobrami doczesnymi Diecezji zarządza Biskup diecezjalny. Dobra te pochodzą ze świadczeń finansowych parafii i księży na rzecz Diecezji oraz innych instytucji kościelnych. Te świadczenia z naszej parafii na rzecz diecezji to np. wszystkie tace z I i V Niedziel miesiąca i inne. (Z każdej I i V Niedzieli idzie z Błaszek do Kurii 2380 zł., mimo że faktycznie średnia taca z niedzieli wynosi ok. 1.800 zł. taca). Świadczenia do tej kasy Diecezjalnej z Parafii Błaszki na 2014 r. wynoszą w sumie ok. 70.000 zł. Tyle samo mniej więcej wynoszą w skali rocznej inne opłaty związane z funkcjonowaniem różnego rodzaju działalności parafialnej. Czyli razem rocznie parafia nasza musi ponieść wydatki na kwotę ok. 140 tys. zł. Wpływy zaś do „kasy parafialnej" (głównie z „tac", z dzierżawy gruntów i odpowiedni procent z „kolędy") wynoszą mniej więcej tyle samo czyli równoważą się zasadniczo z wydatkami parafialnymi. Dlatego przypominamy, że pieniądze z „tac" nigdy nie idą do kieszeni księży tylko właśnie na pokrycie różnych wydatków parafialnych i świadczeń diecezjalnych.
My księża wydatki osobiste (tj. mieszkanie, wyżywienie, odzienie, utrzymanie samochodu, energia świetlna i grzewcza, sprzątanie mieszkania, woda, telefon, ZUS, Podatek dochodowy oraz świadczenia osobiste do Kurii ) opłacamy ze swoich osobistych dochodów (intencje mszalne, ofiary za śluby, chrzty i pogrzeby oraz wypominki i odpowiedni procent z kolędy).

Najważniejsze inwestycje parafialne wykonane w 2014 r. to: zakończenie gruntownego remontu organów kościelnych oraz wykonanie nowego ogrodzenia przed plebanią. Koszt remontów organów wyniósł ok. 60.000 zł. Remont ten jest już spłacony gdyż pieniądze na ten remont były pozyskane z tzw. ofiar kolędowych z dwóch kolęd: 2012/13 i 2013/14 roku. Natomiast koszt wykonania nowego ogrodzenia przed plebanią wyniósł ok. 50.000 zł. Pieniądze za to ogrodzenie są spłacane sukcesywnie zwłaszcza z ofiar składanych przez parafian podczas tegorocznej kolędy. Mniejsze inwestycje minionego roku to zainstalowanie nowego systemu multimedialnego w naszym kościele za ok. 7.000 zł. oraz wykonanie nowego ogromnienia na kościele, również za ok. 7.000 zł.
Latem tego roku planujemy wykonać trzeci, ostatni już etap remontu kaplicy cmentarnej, polegający na naprawie posadzki w nawie i prezbiterium, renowacji wewnętrznej murowanych ścian, remoncie sufitu, naprawie stolarki okiennej i drzwiowej oraz podłączeniu do tego obiektu prądu elektrycznego. Środki na tę inwestycję pozyskiwane są przede wszystkim z ofiar parafian, którzy w ten sposób wyrażają wdzięczność za nawiedzenie ich domów przez Matkę Bożą w znaku Jasnogórskiego Obrazu, z dotacji państwowych, o które będziemy się w tym roku ubiegać oraz z kwesty, którą i w tym roku chcemy przeprowadzić przez Radnych parafialnych w dniu 1 listopada na cmentarzu parafialnym. Dlatego serdeczne „Bóg zapłać" wszystkim za składane ofiary, tak podczas „kolędy" jak i podczas innych okazji.

Roczne statystyki parafialne (2014)
Chrztów – 46,
Bierzmowanie - 67
Ślubów – 27,
Pogrzebów – 72,

Wszystkie, przytoczone przed chwilą informacje świadczą o tym, że Kościół w Błaszkach jest żywy i rozwija się, a Pan Bóg mu błogosławi. Bogu niech będą dzięki za rozliczne dzieła łaski, które stały się naszym parafialnym udziałem w mijającym roku. Niech Bóg błogosławi naszej Parafii na rozpoczynający się 2015 rok.
Ks. Jerzy Mikołajewski, proboszcz